21
Nov

Idrett har en lang fortid i Finland, tilbake i 1920-årene så var faktisk Finland den dominerende løpsnasjonen på langdistansene med utøvere som Paavo Nurmi, Ville Ritola og Hannes Kolehmainen, alle sammen flergangsvinnere av OL-gull. Finland har også alltid vært kjent for sine spydkastere og har tatt til sammen 26 OL-medaljer for begge kjønn.

I Finland så er en av de største idrettene ishockey, og de har blandt annet vunnet VM i 1995. 
Finlands store vinterarrangement er «Lahtispelen», det er Finlands aller største internasjonale skirenn i nordiske skigrener og har blitt arrangert årlig helt siden 1923. Lahtispelen finner såklart sted i byen Lahtis i Finland og det var Lauri Pihkala som først tok initiativet til dette arrangementet etter at Anton Collin fra Finland vant 5-mila i Holmenkollen tilbake i 1922.

Lahtisspelen blir arrangert rundt februar – mars årlig og består av ulike skirenn som langrenn, kombinert og skihopping. Alpint har også vært en del av Lahtisspelen, men det var kun mellom 1939 og 1988.

På sommeren i Finland arrangeres det også store idrettsarrangement, Jukola – stafetten (Jukolan Viesti) er en orienteringsstafett i Finland som arrangeres den tredje lørdagen i juni hvert år. I 2009 så slo arrangementet verdensrekorden og hadde rundt 14 000 løpere og dermed ble den verdens største orienteringsstafett.

Navnet Jukola er på syvmanns-stafetten som er for menn, damene konkurrerer derimot i Venla som går over fire etapper. Dette arrangementet ble arrangert for aller første gang i 1949, de første to årene ble det arrangert i Helsingfors området men etter dette så har Jukola-stafetten flyttet seg rundt omkring i hele Finland.

Comments are closed.